»Hon är för extrem. Hon är infiltratör.«

Sofia B Karlsson har mordhotats för sitt arbete med jämställdhet inom lagidrotten. Trots det återvänder hon till problemen i en ny bok.

När blev du medveten om att idrotten inte var jämställd?

– Jag kommer från en idrottsfamilj och har spelat tennis och fotboll sedan jag var barn. Trots att jag inte hade verktygen för att analysera det, märkte jag tidigt att kön spelade roll. Och efter ett tag började jag se mönstret: jag som kvinna var alltid ett undantag. I tjugoårsåldern var jag tennistränare i USA några somrar. Då fick jag höra saker gällande kön, kropp och utseende som mina manliga kollegor slapp. En gång fick jag en boll i huvudet under en träning och min äldre chef sa inför de tio männen jag tränade: »It’s okay, she likes it rough.« Det gjorde det ännu svårare för mig att göra mitt jobb.

För några år sedan arbetade du med inkludering och jämställdhet i AIK. Det gick inte så bra.

Annons

– Nej. En del inom klubben var väldigt stolta över initiativet, men en grupp supportrar var rädda att deras klubb skulle förändras – eller, som någon skrev, att den skulle bli sedd som en »bögklubb«. I september 2013 skulle vi starta en tennisförening inom AIK och jag var föreslagen till ordförande. När vi skulle besluta om föreningen på årsmötet kom det väldigt många människor. Det var då stämningen började trappas upp: »Vi ska inte ha någon jävla tennis. Hon är för extrem. Hon är infiltratör.« Män läste upp saker som jag hade skrivit på Twitter och argumenterade för att jag försökte ta över klubben. En supporter sa ifrån: »Det här är en häxjakt. Ser ni inte vad som händer?« Men efter mötet fortsatte drevet på nätet – och till slut blev jag mordhotad. Någon skrev ut en bild på mitt ansikte, satte upp den på vad de trodde var min chefs ytterdörr och stack en kniv i pannan.

Varför är frågan så känslig?

– I omklädningsrummen finns en jargong som går ut på att ta avstånd från vissa grupper av människor. Det görs bland annat genom att nedvärdera tjejer och använda ord som bögjävel. Det är en manlig identitet som har formats av den här typen av värderingar under lång tid, en image som handlar om helt andra saker än att vara inkluderande och bjuda in människor. Rädslan i AIK berodde inte på att någon var ond. Snarare var man rädd för att förlora status, makt och privilegier – och det fanns dessutom en ovana att prata om de här frågorna inom fotbollen.

Hur påverkar det samhället i stort?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?