»Vi kunde ha blivit avstängda resten av livet«

Den kvinnliga vinnaren i US Open tar nu emot en prischeck på samma summa som den manliga vinnaren. För det kan hon tacka 70-talets bästa svenska tennisspelare: Ingrid Löfdahl Bentzer.

Hur stod det till med jämställdheten när du började spela?

– I slutet av 60-talet och i början av 70-talet var Billie Jean King den stora stjärnan, men när hon vann US Open och Wimbledon fick hon prissummor som i jämförelse med männens var löjligt låga. Vi tjejer skulle vara glada om vi fick vara med och spela på bakbanor och vi behandlades annorlunda i största allmänhet. När jag spelade Fed Cup på 60-talet – som är kvinnornas motsvarighet till Davis Cup – ringde jag Svenska tennisförbundet och frågade om vi kunde få pengar för att lämna in våra tenniskläder till tvättning. Då fick jag svaret: »Lilla gumman. Ni är tjejer, ni kan göra sådant själva.« Vi spelade på rött grus och fick stå i flera timmar på kvällarna och gnugga strumpor och klänningar – tid som vi egentligen hade behövt till att träna, sova och prata taktik. Herrarna fick däremot lämna in sina kläder för tvättning på hotellen.

1973 var du med och bildade Women’s Tennis Association, som skulle främja den professionella damtennisen. Varför?


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #57 (17 juli 2017) och är skriven av .