Regerar. »Ibland känner jag mig stor och stabil – att jag är kung. Så vill jag att alla mä­nniskor ska må. Då hade vi inte haft krig, maktmissbruk eller härskartekniker.«

»Jag vill bara vara en vanlig jävla rappare«

Hiphopartisten Cleo har blivit förebild för en hel generation unga tjejer. Nu är hon trött på att vara en superhjälte.

När allt rampljus riktades mot kvinnliga hiphop­artister blev du snabbt en idol för många ungdomar. Hur känns det?

– Ibland känns det inspirerande men ofta blir det en börda. Det är mäktigt när unga tjejer tycker att jag gör bra saker och känner sig starka när de lyssnar på min musik. Det får mig att fortsätta skriva låtar. Samtidigt får jag ett stort ansvar när människor skriver att jag betyder mycket för dem. Ibland längtar jag efter att bara vara artist – en vanlig jävla rappare som bara gör musik och slipper vara ett bra föredöme.

Tror du att andra känner som du?

Annons

– Jag tror att många av oss kommer att gå in i väggen av allt ansvar vi fått på våra axlar. Många av mina kvinnliga kollegor pratar om att de är helt slut. Folk förväntar sig att vi ska vara superhjältar – snygga och starka, ta mycket plats och klara allt. Jag vill inte signalera att man måste vara så för att accepteras som kvinna, för vem kan leva upp till det? Jag minns när Rosh slog igenom och alla bara: »Wow, en tjej som är bra på att rappa!« och ville att hon skulle vara överallt hela tiden. Hon var så ung, men som tur var hade hon ett bra skivbolag som sa att hon skulle gå klart skolan och utvecklas i sin egen takt istället för att ställa sig direkt på de stora scenerna.

Hur har det här trycket påverkat dig?

– För ett tag sedan slutade jag fungera och hade inte ork att ta hand om vare sig mig själv eller min son. Jag var tvungen att prioritera bort en massa saker i mitt liv för att jag inte klarade av att ta så mycket ansvar. Det är svårt att säga nej, för när man blir tillfrågad att göra olika saker upplever man att man är kung. Om man tackar nej till saker känns det som om man också säger nej till att vara kung.

Du har ju också frivilligt axlat rollen som förebild genom att bland annat hålla i workshoppar på skolor?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?