Taktlöst. »Forskningen har faktiskt nyss identifierat en ›tankspriddhetsgen‹, som kan jämföras med en dirigents taktpinne. Hos vissa människor händer det att pinnen ­missar en takt och då blir orkestern, alltså personen, tillfälligt förvirrad och korttidsminnet hänger sig.«

Johan Rapp om tankspriddhet

Har du svårt att minnas vad du läste på förra uppslaget? Johan Rapp kan ha en organisation för dig.

Hade du glömt att vi skulle göra den här intervjun?

– Nej, jag hade både skrivit in det i min papperskalender och i googlekalendern – plus att jag i går kväll skrev upp det på en lista över saker som ska hända i dag. Så gör jag alltid numera, skriver listor på saker som ska hända nästa dag – det är mitt bästa tips till alla som är rädda att glömma viktiga saker.

Hur är det att vara tankspridd?

Annons

– Tankspriddhet är egentligen en fin egenskap. Den visar på en förmåga att leva i sina inre tankar, och på att fokusera starkt på en avgränsad uppgift. Men visst kan konsekvenserna bli rätt dåliga. Om man till exempel ägnar 20 minuter i veckan åt att leta efter saker innebär det 90 arbetsdagars ständigt letande under ett 40-årigt yrkesliv. Själv har jag en låda i hallen där jag direkt lägger nycklar och mobil när jag kommer hem. Jag kallar den dagislådan, den är jättebra.

Varför startade du Tankspriddas Riksförbund?

– Vi startade egentligen redan på 80-talet i Lund, det var jag och några vänner som tyckte att vi tankspridda behövde stöd i ett samhälle som kräver att man ska hålla reda på så mycket på en gång. Vi kände oss förtryckta. Men vi glömde både att registrera föreningen och att ragga fler medlemmar. Men ungefär 20 år senare kom jag ihåg det här – då grundade jag föreningen på riktigt. Exakt när det var har jag glömt, men vi har tydligen missat vårt tioårsjubileum.

Vad gör ni?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?