Missförstådd. »Det mest­ ­förolämp­ande är när folk tror att vi leker vikingar. Det implicerar att vi bara skulle ägna oss åt historisk teater.«

Karin Birka Skogsberg om att vara hedning

När Sverige blev kristet för drygt tusen år sedan antogs ­hedendomen ha blivit historia. Karin Birka Skogsberg, rådsgydja i trossamfundet Forn Sed, bevisar motsatsen.

Vad innebär det att vara hedning?

– Forn Sed, vår religion, är jordcentrerad och polyteistisk. Jag tror att det gudomliga är inneboende i det fysiska. Jag har en hud som kan känna att solen skiner på den, alltså tillber jag solgudinnan. Vi skiljer inte på skaparen och det skapade. Jag tror inte att det finns ett gap mellan människan och det gudomliga som måste överbryggas med gudomlig nåd.

Men du har själv varit kristen.

Annons

–Som ung läste jag kristen teologi. Monoteistisk religion strävar från det jordiska, det är inte tillfredsställande för mig. Jag tänkte att jag skulle kunna förändra kristendomen med min syn på det gudomliga, men jag stångade bara pannan blodig mot en betongvägg.

Vad ledde dina tvivel till?

– Jag hamnade i en djup svacka, satt på sängkanten i en ostädad lägenhet med persiennerna fördragna. Jag ringde psykakuten och sa: »Jag behöver tala med någon som kan berätta hur universum hänger ihop.« De undrade vilken sorts medicin jag gick på, och erbjöd mig att tala med en präst. »De svaren kan jag redan«, sa jag. Jag insåg att jag fick söka vidare på egen hand.

Vad fann du?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?