Undantag! I Tomtegillets stadgar står att man ska ha äkta skägg, men Sven-Olof Törnvall har fått dispens.

Sven-Olof Törnvall om skäggallergi

Högsäsongen är kort för de 43 auktoriserade medlemmarna i föreningen Sveriges tomtegille. Som vanligt måste Sven-Olof Törnvall tackla julen utan yrkeskårens viktigaste arbetsredskap.

När upptäckte du problemet?

– Jag har haft jobb där jag har behövt se respektabel ut, som chaufför och lokförare, så jag har alltid rakat mig. Däremot har det kliat i hårbotten så länge jag kan minnas. Det tog ett tag innan någon förstod vad det var, men för 25–30 år sedan fick jag medicin. Det är en allergi som liknar psoriasis, säger läkarna. Vad jag vet har den inget eget namn. Om medicinen jag äter, Locoid, står det bara att den är avsedd för »akuta och långdragna tillstånd, och vid behandling av vätskande hudsjukdomar«.

Vad händer om du låter skägget växa ut?

Annons

– Jag får klåda och eksem. Sedan jag blev invald i Tomtegillet 2001 har jag försökt odla skägg flera gånger – det växer väldigt långsamt så det tar över två år att få det ordentligt långt. Då har jag gnidit in huden med den här medicinen, men det har inte hjälpt, det blir så tätt och varmt med skägget att det blir värre än i hårbotten. Jag står ut ett eller två år åt gången men sedan går det inte.

Är det ett stort handikapp som tomte att vara skäggallergiker?

– Inte egentligen, det finns ju bra lösskägg. Men de andra i Sveriges tomtegille har riktiga skägg, så det känns ju lite … det är lite jobbigt faktiskt. Vi nordbor har i allmänhet bra skäggväxt och på det internationella tomtemötet i Köpenhamn i juli brukar vi från Sverige vara stolta över att nästan alla medlemmar har äkta skägg. Och man ser ju på dem som har riktigt skägg att det ser mysigt ut. Först sade jag att jag får väl gå ur gillet om jag inte kan ha skägg. Men jag har fått dispens. De säger att det här med att vara tomte sitter i hjärtat, inte bara i utseendet. Och så är det ju.

Vad innebär det att vara tomte i hjärtat?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?