Stank. »Jag använder ett lim som är gjort på hudar och skelettdelar. Själv tycker jag att det luktar gott, men många tycker att det luktar hemskt.«

»Vem vill gå här bland sågspån och damm?«

Om inte Sveriges enda etuimakare hittar någon som kan ta över måste kungen snart lämna över Nobelmedaljerna i  ­plastpåsar.

Varför blev du etuimakare?

– I 13-års­åldern pryade jag hos en bokbindare. Jag gillade att hålla på med skinn och papper, så när jag var 16 år började jag arbeta på etuifabriken Ernström och Medberg. Det var i början av 60-talet, så det fanns en massa jobb – man bara knackade på en dörr och sa att man ville arbeta. På den tiden kryllade Stockholm av guldsmeder som behövde etuier till sina smycken, vi var 15 anställda. Nu är det bara jag kvar, så det är en hantverkstradition som håller på att försvinna. Jag märker att allt färre är beredda att betala. Det är kungen, Nobelstiftelsen och några till som kan kosta på sig etuier – ingen vanlig människa lägger väl pengar på sådant?

Ett av dina uppdrag är att göra etuierna till Nobelmedaljerna. Hur gör man ett sådant?

Annons

– Man tar en trästomme och limmar på två pappskivor. Sedan putsar man lådan och sågar upp den för att få ett lock och en botten. Man sätter på gångjärn och klär etuiet med getskinn som man har tunnat ut med ett speciellt verktyg för att det ska gå att vika runt kanterna. Sedan klär man insidan med sammet och fäster en sidenkudde i locket. Till sist stryker man skinnet så att det blir snyggt. Skinnetuier är svårast att göra rent tekniskt, så det gäller att vara noggrann och stadig på handen. Man får ofta lim på fingrarna, så om man råkar peta på sidenet är det bara att börja om.

Hur kommer det sig att just du gör dem?

– Min chef tillverkade dem i 60 år. När han dog trodde jag att vi skulle bli av med uppdraget eftersom han inte hade berättat för någon hur man gjorde. Men jag hade ofta kikat över hans axel när han arbetade, så det slutade med att jag fick ta över. Nu har jag gjort dem i 35 år, men jag kommer nog inte att kunna bräcka honom.

Du är Sveriges enda etuimakare. Kommer du att vara den sista?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?