»Vissa exploderar i början«

Jag ska vara bäst i världen när jag är 35, tänkte Erik Gunhamn när han började med styrkelyft. Tio år senare har han kommit halvvägs.

Hur kom det sig att du hade en så långsiktig plan så tidigt?

– När jag var 15 gick jag och en kompis ner till Kalmar AK:s gym. Vi tittade på de stora killarna som körde med fria vikter, och började på roddmaskinen i hörnet. Till slut vågade jag gå bort och testa bänkpressen. Jag vägde 63 kilo och lyfte 50. Jag kände snabbt att det där var något jag ville bli bäst på. Innan dess hade jag testat många sporter men aldrig riktigt hittat min grej – envisheten och entusiasmen kom först i samband med att jag upptäckte styrkelyftningen.

Så vad gjorde du?

Annons

– Jag började träna fem gånger i veckan och åt hur mycket som helst. Mattanterna i skolan frågade mig och en kompis om vi hade ätit färdigt innan de började plocka undan. Istället för alkohol köpte jag med mig ett paket mjölk och en pågenlimpa till förfesterna. Efter ett år vägde jag 85 kilo och lyfte 100 i bänkpress. Jag märkte att jag hade talang och satte siktet högt: jag ville vinna VM. Men jag fattade att det skulle ta lång tid, många styrkelyftare är bäst först när de är 35–40. Det tar tid att bygga muskler, man måste först förbereda kroppen på att träna hårt. Om man ser det i ett tjugoårsperspektiv handlar de första åren mest om att lyfta rätt, hitta sina vinklar, sin stil.

Hur många orkar tänka så?

– Inte många. Det har varit ett ganska stort fenomen, framför allt i svensk styrkelyft, att unga talanger först ökar snabbt, är skitduktiga, vinner junior-VM men tappar när de blir seniorer. De tycker det är tråkigt och slutar när de stannar upp och får slåss om åttondeplatser.

Varför blev inte du sådan?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?