Le! Mer tandkött!

Drygt 40 livsstils­magasin har ­framställt Karin Miltons tillvaro som drömlik, härlig och felfri. Här ­nyanserar hon bilden.

»Min sambo Björn och jag var ute och vandrade i Norge när vi såg en annons på Hemnet. Ett äldre par ville sälja en gård på Gotland som bestod av ett bostadshus, en lada, ett svinstall och några mindre byggnader. Det väckte något hos oss.

Både jag och Björn har bott i Stockholm i många år, men vi är från Gotland från början – vi är high school sweethearts som träffades när han var 19 och jag 18, sedan har vi hängt ihop hela livet. När vi såg den där annonsen hade vi pratat en del om att ›göra någonting på riktigt‹. Kanske odla grönsaker eller skaffa får. Vi hade en ganska naiv och romantisk bild av lantlivet.

Sedan gick allt väldigt snabbt. Det blev ett spontanköp, kan man säga. I augusti 2010 vann vi budgivningen, dagen därpå gifte vi oss. Vi hade en stor bröllopsfest i ett cirkustält.

Annons

Efter bröllopet började vi fundera på vad vi skulle göra med egendomen vi köpt. Paret som bodde där före oss hade blivit för gamla för att ta hand om stället. Tomten var på två hektar, och delvis helt igenvuxen. Det var extremt mycket att göra på själva huset också. När vi köpte stället tänkte vi: ›Det löser sig med lite färg.‹ Vi blundade för hur mycket arbete som skulle krävas, och det var nog tur. Om vi vetat det hade vi aldrig slagit till.

Vår första tanke var att göra om huset till ett Bed & Breakfast. Men snart insåg vi att vi skulle bli tvungna att byta alla stammar och ersätta alla väggar med sådana som var brandsäkra. Vi kom fram till att vi med de kostnaderna lika gärna kunde göra om huset till ett hotell.

Vi fick tillträde i oktober och räknade med att de första gästerna skulle komma i maj året därpå. Så vi hade knappt sju månader på oss att bli färdiga. Vi tog in arkitekter, snickare, målare, rörläggare … Bostadshuset är från 1700-talet, och de andra byggnaderna är från 1800-talet. Bjälklagen var fulla med sten och gammalt tagel som vi själva bar ut i hinkar på nätterna för att hålla nere kostnaderna. Vi hann inte riktigt planera, så när snickarna dök upp kunde vi säga: ›Förlåt, men vi kom på att den här väggen ska stå här istället.‹ Men de var flexibla.

Efter ett tag insåg vi att brandreglerna krävde att varje rum i huset skulle ha en egen brandstege. Plötsligt skulle vi ha brandstegar från alla badrum. Vårt koncept var att hyra ut rum i ett extremt vackert 1700-talshus – nu skulle det täckas av 14 brandstegar. Där fick vi lite panik. Till slut anställde vi en brandingenjör som sa att vi var tvungna att installera ett sprinklersystem i hela huset. Det kostade så klart en massa pengar. För att ens våga dra igång ett sådant här projekt får man göra en budget som är ganska liten. Sedan ser man hur den expanderar hela tiden. Det är väldigt stressande.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?