Madelene Pollnow: »Jag fattar ingenting! Varför får Mads inte ta hand om sin dotter?«

I veckans fredagsbrev skriver Madelene Pollnow om sin granskning av socialtjänsten »För barnets bästa«, och varför lex Lilla hjärtat och andra lagändringar inte är en mirakellösning.

I det nya numret av Filter har jag granskat ett barnomhändertagande. En dansk man, som vi kallar Mads, hörde av sig till oss för att berätta hur socialtjänsten i Falun i fyra år undanhållit honom från att träffa sin tvångsomhändertagna dotter Agnes. Vissa saker i hans historia kände jag igen från mina tidigare granskningar av socialtjänsten – att anklagelser mot en förälder kan spilla över på den andra, och att socialtjänsten använder sig av ovetenskapliga »experter« som stöd för att fatta beslut. Men det här ärendet stack ändå ut. Medan jag gick igenom drygt 900 sidor av journaler, domar och utredningar upprepade jag fraserna: »Jag fattar ingenting! Varför får Mads inte ta hand om sin dotter?«

Socialtjänstens barnomhändertaganden har debatterats flitigt de senaste åren – bland annat i samband med Lilla hjärtat och desinformationskampanjen om att de kidnappar muslimska familjers barn – och såväl allmänheten som politiker har krävt förändringar. Lösningen har hittills varit lagändringar, men frågan är om man börjar i rätt ände? Socialtjänsten har omvittnat stora problem, där många handläggare saknar allt från erfarenhet till relevanta kunskaper.

I Filterpoddens nya avsnitt berättar jag om fallet Agnes, och diskuterar de systemfel som upprepats i alla de tre socialtjänstärenden jag granskat genom åren. Dessutom publicerar vi redan i dag reportaget »För barnets bästa« på vår hemsida för prenumeranter. Har ni ännu inte en prenumeration är det enkelt att skaffa sig en här. Läs gärna om Mads och hans kamp för att få ta hand om sin dotter Agnes. Men, jag skickar med en varning: min man Johan läste reportaget i går kväll och lyckades sedan inte somna på grund av att han var så upprörd.

 

Veckans …

… film.
I dag har filmen The Banshees of Inisherin svensk premiär. Den har redan blivit omtalad, dels för att den nyligen fick nio Oscarsnomineringar, dels på grund av birollsinnehavaren Barry Keoghan. Hans missbrukande mamma dog när han var liten och han växte upp i 13 olika fosterhem. Skådespelarkarriären inleddes genom att han såg en annons i ett skyltfönster i Dublin och nu är han Oscarsnominerad – en Hollywoodhistoria i sig. Läs gärna vårt tips om den hyllade filmen och andra kulturhändelser.

 

… provokatörsporträtt.
Proffstrollaren Chang Frick är i hetluften igen, genom att ha betalat Paludans tillståndsansökan för att bränna koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Därför har vi låst upp Christopher Friman Lefflers stora porträtt av Frick, där han bland annat pratar om kopplingarna till Sverigedemokraterna.

Trevlig helg!
Madelene Pollnow

Publicerad 27 januari 2023.
Madelene Pollnow, reporter på Filter
Annons