Madelene Pollnow: »Jag växte upp med larmen – man kunde faktiskt dö!«

I veckans fredagsbrev drar Madelene Pollnow Red Bulls vidunderliga historia och minns hur det gick när en »vodkaboat« kapsejsade i Dubrovnik.

Min nya kollega Simon Appelqvist, som vikarierar hos oss under Oskar Sonn Lindells föräldraledighet, radar upp tomma energidrycksburkar på skrivbordet. Han säger att de kanske inte gör honom pigg, men i alla fall lite »full i fan«.

Själv har jag inget vidare sug efter energidrycker. Kanske för att jag fick en överdos under en av jobbets konferensresor till Kroatien. En av kvällarna hamnade vi på en nattklubb i Dubrovnik där vi beställde in »vodkaboats« – en båtformad skål fylld med is, en flaska Absolut och sex burkar Red Bull. Det slutade med nakenbad i hamnen klockan fem på morgonen. Eller så beror det på att jag växte upp med larmen om hur farliga de var – man kunde faktiskt dö!

 

Filterpodden om Red Bull

I dagens avsnitt av Filterpodden pratar vi om Red Bulls vidunderliga historia. Grundaren Dietrich Mateschitz inledde sin karriär som tandkrämsförsäljare, och under en jobbresa till Thailand 1982 råkade han på en påstått uppiggande dryck kallad Krating Daeng. Han insåg potentialen, tillsatte kolsyra, översatte namnet till engelska och tog Red Bull till Europa. När han genomförde smaktester tyckte panelen att drycken smakade skit, men det ansåg Mateschitz irrelevant – det handlade mer om att sälja in en livsstil. Red Bull började snart sponsra extremsporter och alternativa musiker. Drycken förbjöds till en början i grannlandet Tyskland, vilket var toppen eftersom det bara ökade begäret efter insmugglad Red Bull på technofester och nattklubbar där besökarna betalade upp till 15 euro för att smaka den olagliga ambrosian. Allt rullade på som tåget tills Mateschitz 2017 gjorde en sällsynt intervju där han uttryckte sin beundran för Donald Trump och sin tveksamhet till flyktingmottagande.

Anledningen till att vi pratar om Red Bull är att vi i det nya numret av Filter (Filter #90) har med ett reportage om en uppstickare i funktionsdryckssegmentet – avslappningsdrycken Zoma. Istället för att göra konsumenterna fulla i fan vill de fem Djurholmsungdomarna som står bakom företaget göra oss mer mindful. Enligt professor Ulf Ellervik, som i samma nummer fått kommentera funktionsdryckernas effektivitet, kan man hellre ta ett glas vin för den effekten. Då blir man dessutom full, vilket väl kan passa så här en fredag.

 

Veckans …

… skådisdebut.
När jag porträtterade artisten Silvana Imam 2016 berättade hon att hon skulle »bredda sitt konstnärskap«, men mer ville hon inte säga. Nu har det visat sig att hon redan då hade kontakt med regissören Isabella Carbonell om att spela huvudrollen i Dogborn. Filmen, om två syskon som flytt Syrien och lever i det svenska skuggsamhället, har fått ett fint bemötande på såväl Göteborgs som Venedigs filmfestivaler och har biopremiär i dag. Läs vårt tips om filmen i vår guide till aktuella kulturhändelser.

 

… podd.
Vår AD Jenni Carström meddelade i morse att dagens plan var att trycka i sig alla fem avsnitt av Svenska Dagbladets nya poddserie Dynastin. Tydligen var den omöjlig att sluta lyssna på. Med tanke på vilken hög kvalitet tidigare produktioner i deras poddsatsning Blenda har haft tar jag henne på orden och tänker ägna helgen åt familjen Stenbeck.

 

… Filterklassiker.
I veckan kom nyheten att tygaffärsmordet lösts efter 18 år – men att mördaren inte kan åtalas eftersom hon var för ung då brottet begicks. Det är bara det senaste exemplet på oväntade komplikationer med DNA-tekniken. Vi har nu låst upp vår artikel om DNA och annan kriminalteknik som både kan hjälpa och stjälpa brottsutredningar.

Trevlig helg!
Madelene Pollnow

Artikeln publicerades Publicerad 10 februari 2023. Uppdaterad 10 februari 2023..

Annons