Ett liv i bitar

På bara några år förvandlades Minecraftskaparen Markus »Notch« Persson från ofelbar gud till en av spelvärldens mest hatade människor. Vad hände? Vi sökte svaren på den enda plats där han kommunicerar med omvärlden: internet.

Sommaren 2017 pågick en nätsänd välgörenhetstävling som gick ut på att klara spelklassikern Super Mario 3 på kortast möjliga tid. Flera av världens bästa lag tävlade mot varandra, och publiken uppmanades att skänka pengar. Donationerna rullade in. De flesta låg i storleksordningen 5 till 20 dollar, så när en av tävlingens presentatörer meddelade att det inkommit ett bidrag på hela 10 000 dollar utbröt jubel och applåder bland de hundratals människor som följde tävlingen på plats. Sedan såg presentatören välgörarens namn: Notch.

Summan var en spottstyver för svensken, som skapat ett av historiens mest framgångsrika datorspel, utnämnts till en av världens mest inflytelserika personer av Time Magazine och åtnjutit sådan hjältestatus att nyförlösta mödrar trängt sig fram på spelkonvent och bett honom kyssa deras bebisar. Nu tog presentatören ett djupt andetag och fortsatte med märkbar tvekan:

– Donationen är från självaste Notch, med meddelandet: »Hey, guys!«


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #67 (18 mars 2019) och är skriven av .