»Jag tror varken på Gud eller djävulen. Jag finner dock en tröst i tanken att det pågår något i en annan dimension, något vi inte kan styra över.«

»Jag sökte upp en schaman i Vällingby«

Djävlar, änglar och ockultism. Filter hjälper teaterregissören Malin Stenberg att få syn på ett oväntat tema i sina föreställningar. 

Vad handlar din nya pjäs om?

– How to Hold Your Breath kretsar kring Dana, som drar med sig en kille hem från krogen. Nästa morgon vill han betala henne 45 euro. Hon blir förbannad och vägrar ta emot dem. Då säger han: »Du vill inte vara skyldig mig pengar – jag är en demon.« Föreställningens grundhandling bygger dock på att Europa drabbas av en jättelik bankkrasch, och att Dana i olika sammanhang saknar just 45 euro. Djävulen kan i det perspektivet tolkas som den ekonomiska karusell som skapat bland annat skuldkrisen i Europa.

Det är inte första gången dina pjäser innehåller djävulen och andra övernaturliga väsen. Dras du till den tematiken?

Annons

– Det är lustigt, jag har inte reflekterat över det förrän du sa det till mig inför denna intervju. Jag hade en extremt jobbig period i mitt liv 2007. Nu i efterhand kan jag se hur det förändrade mina produktioner – både formmässigt och innehållsmässigt.

Vad hände 2007?

– Jag gick igenom en rejäl livskris och kämpade med att pussla ihop mig själv. Till slut lärde jag mig acceptera att något oåter­kalleligt hade inträffat, och att det bodde en kraft i det. ­Krisen blev fullständigt förlösande för mig på ett kreativt plan. Jag började experimentera med nya uttryckssätt, och använde mig av övernaturliga fenomen för att kunna skildra något slags ­mörker. Jag vände helt enkelt blicken åt ett annat håll för att hitta nya inspirationskällor.

Vad fann du?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?