»Man är en taskmört om man säger emot«

Emma Frans har blivit känd som en av de roligaste forskarna på Twitter. Nu vill hon ge svenska folket en lektion i hur man skiljer trams från fakta.

Vad är våra största feltänk när vi bedömer om något är vettigt eller inte?

– Jag skulle säga bekräftelsebias. Att vi är benägna att lägga märke till sådant som bekräftar det vi redan tror, och bortser från annat. Med internet har vi obegränsade möjligheter att hitta information som bekräftar precis vad som helst, som att månen är gjord av ost. Vi har också en stor benägenhet att tro på dem som tillhör vår ingrupp. När Anders Borg visar kuken och säger »hora«, följs det av en terapisession där ingruppen klappar honom på ryggen. Men om en person från en annan grupp säger samma sak, då står människor där med påkar. Vi har vissa aggressioner mot dem som inte ingår i vår grupp, oavsett om det är högern, invandrare eller sverigedemokrater.

Vad gör vi av det?

Annons

– Det är en del av att vara människa att vara lite irrationell och fördomsfull. Men bara för att det är mänskligt betyder det inte att vårt samhälle ska se ut så. Vi behöver lagar och mänskliga rättigheter. Vi behöver kanske kvotera i vissa sammanhang, för att kompensera för vårt beteende. Vi behöver också utveckla strategier för att inte tro på allt, för att ständigt ha det här vetenskapliga tänket.

Det fanns ju ändå någon tanke om att internet skulle hjälpa oss med det och göra oss mer informerade.

– Ja, det är ju så gulligt! Så naivt. Nej, vi människor är ju rätt likadana som förr. När jag fördjupade mig lite kring det här med fake news, insåg jag att det inte heller är något nytt. När Trump pratar om »last night in Sweden« är det samma sak som för 60 år sedan, när Eisenhower spred myten om hur hemskt det var i Sverige – den svenska synden, alla självmorden … Båda ville visa att det svenska politiska systemet var förkastligt.

Du skriver att om vetenskapen vore en person, skulle hen vara helt osympatisk. 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?