»Vi var idiotiska brottslingar«

Hans gränslöshet har satt honom i fängelse, gjort honom till producent för nycirkus­gruppen Burnt Out Punks och utvecklat honom till världens första ­artist som har ­jonglerat med tre brinnande motorsågar.

»Dagen innan min mamma fick besked om sin graviditet åt hon hallucinogena svampar. I sin utomkroppsliga upplevelse fick hon en vision om att hon var gravid och att sonen hon bar skulle heta Mithras. Drygt åtta månader senare förlöstes jag hemma i hippiekollektivet ›Grillen‹ på Östermalm i Stockholm. Ingen visste säkert vem min pappa var, och med åtta personer på listan över möjliga fäder tog det ett par år att reda ut det. Jag var nog inte ett särskilt glädjande besked för min pappa, som fick en dotter med en annan kvinna samtidigt som jag föddes.

Jag och mamma flyttade till en lägenhet på Söder där hon sedan fick två söner till. Min hippiemorsa försörjde sig som konstnär och schaman och fixade inte att ensam ta hand om oss tre. Hon var otroligt kärleksfull och omhändertagande, men hennes mörka sida tog ofta över. Då anklagade hon oss barn för sitt dåliga mående; en gång låste hon in sig på toaletten med en kniv och hotade att ta livet av sig. Min mellanbror Morris var den ende som hade en närvarande pappa och när han var sex år tvångsflyttade socialen honom dit. Efter det tappade vi nästan helt kontakten med varandra.

När jag var tio klarade mamma inte av att ta hand om mig längre, så även jag fick flytta till min far. För mig var han närmast en främling. Min halvsyster, som jag inte heller kände, flyttade sam­tidigt till pappas torp i Norrland. Han drack mycket, men efter något år lade han in sig på behandling för sitt missbruk.

I samma veva som han blev nykter började jag min egen resa. Jag och mina vänner hittade en flaska hembränt i det lokala klubbhuset efter en fest. Vi satte oss bakom vår mellanstadieskola och drack direkt ur flaskan. Jag hånglade med min kompis stora­syster och kände mig odödlig. Bara något halvår senare rökte vi brass för första gången och då föll allt på plats. Det var samma lukt som funnits hemma under hela min uppväxt. Jag förstod var jag kom ifrån och visste för första gången i mitt liv vart jag var på väg. På loven hälsade jag ofta på min mamma och då kunde vi dela vårt intresse för verklighetsflykt. Vi rökte på ganska mycket ihop, hon gav mig mina första svampar. En gång satt vi en hel dag och rökte flugsvamp.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Nyhetsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Chefredaktörernas fredagsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #44 (20 maj 2015) och är skriven av .