En flicka, tack.

Eftersom så kallad »könsselektion« inte är tillåten i Sverige reser par utomlands för att kunna välja om deras framtida barn ska bli en pojke eller en flicka. Journalisten Anne Lichtenstein drogs in i en värld av hemliga Facebookgrupper, spermiesortering och cypriotiska fertilitetskliniker.

Det är juli 2018 och jag har precis fött min andra son på Danderyds sjukhus. Jag är överlycklig att få träffa honom, men någonstans i mig gnager en förbjuden och skamfylld tanke. Dagar blir till veckor, jag försöker trycka bort tanken allt vad jag kan, men likväl finns den kvar. 

När ett halvår har passerat skriver jag ett anonymt inlägg i en sluten mammagrupp på Facebook. Jag skriver under med signaturen »Världens mest osköna egoistiska mamma« och berättar om min dröm att ha en mini-me utöver mina två fina killar. »Jag vet att en kille kan vara en mini-me också«, skriver jag. »Det är inte det. Men hade så gärna haft en liten flicka också. Och det finns ju ingen garanti för att det blir en flicka tredje gången heller.«


Prenumerera digitalt för 39 kronor i månaden!

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

Artikeln publicerades i Filter #86 (23 maj 2022) och är skriven av .