Iskallt uppdrag

Vad i hela friden gör två saudiaraber och en före detta förbundskapten i längdskidor i värmländska Torsby?

Christer Skog är van vid att ta emot minnesvärda telefonsamtal. Som det han fick 1988, när han jobbade som lärare på Moras skidgymnasium: »Detta är Hans Majestät Konungens personliga adjutant, överstelöjtnant Jan-Eric Warren«, presenterade sig en röst. »Dra åt helvete, Per Mattsson!« svarade Christer, eftersom han var säker på att en vän försökte lura honom.

Så var inte fallet. Kung Carl XVI Gustaf behövde nämligen någon som kunde åka längdskidor med honom vid OS i Calgary samt hjälpa till med vallningen. Det blev startskottet till en karriär som tagit Christer runt världen och fått honom inskriven i historieböckerna som den som varit förbundskapten för flest nationer.

Ett annat samtal: 2012 spelade Christer in ett TV-program i Leksand när sportjournalisten Pamela Andersson, som han var förälskad i, föll ihop under en joggingtur i ett epileptiskt anfall.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #83 (22 november 2021) och är skriven av .