»Innan jag skrev boken visste jag att sugklockan uppfanns av en svensk och att vi var tidiga med IVF, men jag visste inte att vi var ett föregångsland på så många punkter. Jag ser med stolthet på den svenska förlossningsvårdens utveckling.«

»Aha, en Kim Kardashian-förlossning«

Maja Larsson har skrivit en bok om den svenska förlossningsvården under de senaste 150 åren och kommit fram till att den har varit – riktigt bra.

Men sedan 1940-talet har det ju återkommande larmats om kriser inom förlossningsvården?

– Ja, den första berodde på att staten propagerat för fler barnafödslar men inte hunnit bygga ut vården. Det fanns inte tillräckligt med barnmorskor och det blev överbeläggningar. Sedan har de här problemen återkommit genom åren, men jag kan tycka det är lite för mycket fokus på död, hemskheter och kriser. 

Samtidigt verkar vissa saker aldrig förbättras – som nedläggningar. 

– På 1920-talet hade födande kvinnor flest valmöjligheter någonsin – de kunde föda hemma, på barnmorskedrivna förlossningshem eller på sjukhus. Det känns ju inte kul att jämföra med de få val som finns i dag. Men, förlossningshemmen stängdes för att de ansågs vara otillräckligt utrustade. På 1970-talet beslutade Socialstyrelsen att varje förlossningsenhet skulle ha minst 700 förlossningar om året, för att ha resurser till akutsjukvård, IVA och neonatal. De allra flesta nedläggningsbesluten tas för att man vill erbjuda jämlik vård till alla. 


Tack för att du läser Filter

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Artikeln publicerades i Filter #88 (26 september 2022) och är skriven av .