Din guide till Guldbaggenomineringarna

I dag avslöjades nomineringarna till Guldbaggegalan som äger rum måndag 28 januari. Vi på Filter har under det gångna året förstås intervjuat flera av upphovspersonerna bakom de potentiellt prisvinnande filmerna.

Reporter Madelene Pollnow intervjuade i höstas regissören Peter Grönlund, vars film Goliat fått sex nomineringar. Här pratar Grönlund om att skildra samhällets utkanter och om att ställa verkliga människor framför kameran.

Lika många nomineringar tilldelades Unga Astrid, regisserad av Pernille Fischer Christensen. Intervjun med henne, där hon pratar om nationalikonen Astrid Lindgren som »erotisk« varelse, läser du här.

Gabriela Pichler har nominerats till fyra Guldbaggar, däribland bästa regi och manus, för Amatörer. I en intervju med reporter Oskar Sonn Lindell förklarar hon varför det tog henne fem år att följa upp succédebuten Äta sova dö och varför en kommunfilm är det som bäst representerar det svenska samhället i dag.

Flotten, om ett socialt experiment där elva främlingar drev över Atlanten för att undersöka hur konflikter uppstår, är nominerad i kategorin bästa dokumentärfilm. I Erik Eje Almqvists text »Upptäcktsresan« möter vi regissören Marcus Lindeen, som berättar varför filmen var hans mest ambitiösa projekt hittills och resonerar kring frågan: Hur mycket hjälp behöver verkligheten på vägen?

Dessutom har vi intervjuat Anna Odell, vars film X&Y fått två nomineringar i skådespelarkategorierna. Här pratar hon om att vara »en extremsportare inom konsten«. Likaså har vi intervjuat Lisa Langseth, vars Euphoria nominerats för kostym och mask, om filmens omtalade världspremiär i Toronto och »den värsta kritik hon någonsin fått«.

Trevlig läsning!

Artikeln publicerades 3 januari 2019 och är skriven av .
Annons