Matnojan
Är du också nojig över något i matväg? Hör av dig till oss på tipsa@magasinetfilter.se – så reder vi ut om din oro är befogad.
Det är söndag och ragun har puttrat någon extra timme på spisen. Jag slevar triumfatoriskt upp en portion och slår mig ner i soffan. Väl medveten om vad som väntar – köket, disken och raguresterna som måste portioneras i byttor – ägnar jag flera timmar åt att titta på en TV-serie. Vid det laget är grytan kall och pastan klibbig. Jag kommer att äta den flera dagar framöver.
Morgonen därpå glömmer jag att lägga matlådan i kontorets kyl och prioriterar bort den till förmån för en utelunch. Sedan värmer jag den för kort tid i mikron så att den är kall på sina ställen, och när jag inte orkar äta upp sparar jag resterna av resterna till nästa dag.
Varje gång jag försummar mina matlådor har jag dock en gnagande känsla: Kan jag inte bli sjuk av att hålla på så här? Jag ringer Marie-Louise Danielsson-Tham, mångårig professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet. Det visar sig att jag verkar begå ett och annat kardinalfel.
Redan när maten tillagas finns förutsättningar för att den ska bli dålig, förklarar Danielsson-Tham. Bakterier, jästsvampar och mögelsvampar finns på alla råvaror – och ett av syftena med att värmebehandla mat är att ta död på dem. Den magiska gränsen går vid 70 grader. Då dör nästan allt.
- Mer:
- Reportage
Vad vill du att Filter ska skriva om? Tipsa oss!











