Foto: Magnus Bergström, illustration: Felicia Fortes

Här är årets 15 mest lästa Filtertexter

Under 2023 har Filter granskat, underhållit och fördjupat. De här artiklarna engagerade er läsare mest.

Granskningar

1. Att ta ett barn

Filters reporter Madelene Pollnow nominerades till Årets journalist på Tidskriftspriset för sin granskning av ett fall där socialtjänsten utan rimlig förklaring hindrat en pappa från att träffa sin dotter. Juryn kallade reportaget för »lika lyhörd som enträgen berättarkonst om människor och ämnen som på djupet berör«.

2. Vad händer när skolplikten sätts framför allt?

Familjer med frihetliga ideal som flyttar utomlands för att undvika skolplikten och hemskola sina barn har de senaste åren varit föremål för debatt.

Men Filters granskning visar att det bland »skolflyktingarna« också döljer sig barn med diagnoser – vars föräldrar känt sig tvingade att fly efter att skolan misslyckats och socialtjänsten hotat med tvångsomhändertagande.

3. Enhörningens hemlighet

Svenska Einride värderas till 13 miljarder, men drar bara in 47 miljoner – ungefär som en Ica Nära. De har lovat att förvandla transportindustrin med sina ellastbilar, vilket lockat bland andra AMF Pension att investera svenska penionspengar. Men är allt ett luftslott?

4. Mästertrollaren Laberos främsta trick

»Jag fattar ingenting av Filters artikel«, sa Joe Labero nyligen till Aftonbladet om vårt avslöjande av hur han använt ett fejkpris för att lura svenskarna att han är en av världens största magiker. Sen sa han i samma intervju: »Jag har fortfarande inte läst artikeln.«

Var inte som Labero.

5. Så lurades svenskarna att tänka i fyrfärg

I höstas utkom föreläsaren och författaren Thomas Erikson med en ny bok – denna gång i den skönlitterära genren. Kanske lika bra, för sanningshalten i hans populärvetenskapliga fackböcker stack vi hål på för längesen.

 

UNDERHÅLLNING

1. Så sprider Joakim Almqvist sitt kulinariska kaos över världen

Kocken Joakim Almqvist blev en tittarfavorit i årets säsong av Kockarnas kamp, med lekfulla kreationer som hästtartaren Harry Boy – där han askade över rätten med en purjolökscigarett. I fjol följde vi Almqivst under några hektiska dygn när han skulle ta sitt krogkoncept Punk Royale till Oslo. Förbered dig på en galen åktur.

2. Så skapas På spåret

Hör du till de över två miljoner människor som varje fredag bänkar sig framför På spåret? Då är det här reportaget för dig. Vi nördar ner oss i minsta detalj av programmet och får veta allt om hur ledtrådarna tas fram, resorna planeras och frågorna skrivs.

Texten fick Kristian Luuk att konstatera: »Till och med jag lärde mig något nytt om programmet!«

3. 16 tramsiga namn – varken mer eller mindre

Har du hört talas om mag- och tarmläkaren Antal Bajor, eller Apple-medarbetaren Sam Sung? Filter dammsög nätet på människor vars namn och sysselsättning passar ihop på roliga sätt.

4. Konungen och porslinstronen

I år uppmärksammades Carl XVI Gustafs 50 år på tronen med en rad TV-program och dokumentärer. Vi nördade – jubileet till ära – ner oss i kungens toalettbesök med författaren Åsa Linderborg: »Att gå runt ett helt liv och hålla sig kan inte vara kul.«

5. Är Ulf Kristersson så lat som ryktet säger?

»Här har inte varit någon semester«, lovade Ulf Kristersson när han i somras fick kritik för att ha varit frånvarande under brinnande korankris. Gissa vem som åkte på semester en vecka senare?

Filter försökte ta reda på hur lat statsministern faktiskt är genom att gå igenom hans Instagraminlägg från hans första år vid makten.

 

FÖRDJUPNINGAR

1. Så lagade stjärnkocken Daniel Berlin sitt liv

Pandemin slog hårt mot Daniel Berlins krog i Skåne-Tranås. Två Michelinstjärnor stod sig slätt mot reserestriktionerna. Mitt i allt gick Daniels fru bort i cancer, och där stod han ensam med sina tvillingar. Vad skulle han ta sig till nu? Han satsade allt på ett av de mest ambitiösa projekt som Krogsverige skådat – och tre år senare var Filter med när det stod klart.

2. Allt talar för att Ukraina sprängde Nord Stream

Inför årsdagen av sprängningen av Nord Stream gick vi igenom alla de teorier som bubblat och ställde frågan: Varför pratade ingen i Sverige om den mest trovärdiga förklaringen?

3. Så blir vi lurade i kärlek på nätet

En av årets mest skruvade nyheter var att en kvinna misstänks ha förskingrat fyra miljoner kronor från Solna kommun, då hon blivit utsatt för ett romansbedrägeri och trodde att rockstjärnan Mick Jagger var förälskad i henne.

Passande nog har Filter besökt den västafrikanska romansbedragarindustrin, som lurar svenska nätdejtare på hundratals miljoner kronor om året.

4. Israeliska organstölder – myt eller sanning?

Kriget i Gaza fick somliga att damma av en gammal israelisk skandal om illegal användning av döda människors kroppsdelar. Snart uppstod två läger: ett som hävdar att Israels försvarsmakt medvetet mördat palestinier för att skörda deras organ, ett annat som hävdar att påståendet bara är en antisemitisk myt. Så vad är sant? Vi gick igenom saken i ett reportage från 2012.

5. Coronaflyktingarna som blev slottsockupanter

Under pandemin flyttade ett tyskt antroposofkollektiv in i ett slott utanför Mariestad, hamnade i fejd med ägarna – och bestämde sig för att stanna till varje pris.

Men i somras blev de avhysta av tingsrätten och tvingades ta sitt pick och pack och dra. Kvar lämnade de drivor av obetalda räkningar och ett ägarpar som måste försöka sälja slottet igen.

Artikeln publicerades 21 december 2023 och är skriven av .