Har du också hört att MSG är farligt? Här är varför.

Påståendet att smakförstärkaren glutamat kan ge huvudvärk och tryck över bröstet har oroat människor i decennier – och upprepats av alltifrån hälsocoacher till myndigheter. Filter får en av dem att tänka om.

Är du också nojig över något i matväg? Hör av dig till oss på tipsa@magasinetfilter.se – så reder vi ut om din oro är befogad.

Hälsoinflueraren Johannes Cullberg gav till slut med sig och köpte fyra paket snabbnudlar till sina barn. Trots att de vanligtvis har helt olika matpreferenser, reagerade alla barnen med stor förtjusning – och gapade efter mer när paketen tog slut.

Samtidigt fick Cullberg ett larm från en av sina 360 000 Instagramföljare, vars dotter »nästan var beroende av snabbnudlar«. Cullberg beslutade sig för att studera innehålls­förteckningen mer noggrant: salt, druvsocker, smakförstärkare (E 621, E 635), socker …

Det fick varningsklockorna att ringa. Kryddmixen var, enligt Cullberg, uppenbarligen »designad för att skapa ett beroende i hjärnan« och olämplig att ge till sina barn. Mest oroad var han över smakförstärkaren E 621, mononatriumglutamat – även känd under sin engelska akronym MSG. Cullberg skrev i ett Instagraminlägg att känsliga personer kan drabbas av alltifrån huvudvärk till illamående, och skickade vidare en uppmaning till sin följare: »Det skulle inte förvåna mig om smakförstärkare förbjuds om några år av hälsoskäl så varför inte skippa redan nu?«

Cullbergs MSG-skräck är inte tagen ur tomma intet. I en Aftonbladetartikel från 2008 går att läsa om detta »nervgift« som »kan trigga sjukdomar som bland annat migrän, hyperaktivitet, tarmsjukdomen IBS, alzheimer och allergier«. Santa Maria har fasat ut glutamatet från sina kryddblandningar, kinakrogar runt om i världen skriver »NO MSG« i sina skyltfönster.

Fortsätt läsa
– gratis i två månader

Därefter 89:-/månad.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 21-07-2025 Artikeln är skriven av .

Vad vill du att Filter ska skriva om? Tipsa oss!