»Det var rätt falsk marknadsföring«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits. Varje reportage är upplåst i tio dagar och under den perioden kan även människor som inte prenumererar ta del av dem. Vi har valt ut texter vi är stolta över, sådana som genom åren roat, upplyst och irriterat våra läsare.

Reportaget om den då relativt okända Göterborgskocken Håkan Thörnström och hans jakt på en stjärna i Michelinguiden publicerades i Filters allra första nummer från mars 2008. Reporter Erik Eje Almqvist och chefredaktör Mattias Göransson blev tvungna att sälja in idén till Håkan utan att ha någon tidning att visa upp.

Erik minns: »Vi hälsade på honom och satt länge på hans krog och försökte förklara. Jag hade med mig några nummer av fotbollstidningen Offside och Håkan fick läsa ett reportage jag skrivit om en grupp liberianer som började spela i Floda Bois. Det var ju en annan grej, men jag ville visa att det fanns journalistik som bygger på att en reporter följer en människa under en längre tid.

Vi hade också med oss en ›dummy‹ – en tidig skiss över hur Filter var tänkt att se ut. Det var rätt falsk marknadsföring faktiskt, dummyn innehöll stora fejkintervjuer med Sean Penn och Puff Daddy, eller vem fan det nu var. Håkan tyckte hursomhelst att reportageidén verkade kul och lät mig hänga på hans restaurang nästan hur mycket jag ville. Jag fick vara med på allt – förutom när inspektören från Michelinguiden kom på besök. Jag stod i baren när han dök upp, men efter det körde Håkan ut mig.

Texten är lite speciell eftersom den slutar innan läsaren har fått svar på frågan om Thörnström får någon stjärna. När 2008 års utmärkelser tillkännagavs var jag hos Håkan för att fånga hans reaktioner. Det blev ingen stjärna, och Håkan blev naturligtvis väldigt ledsen. Ett par år senare fick han slutligen sin stjärna.«

Läs det upplåsta reportaget Jakten på stjärnan här. Sugen på att prenumerera? Klicka här för att ta del av vårt erbjudande. Nedan finner du länkar till samtliga reportage som låses upp.

• Måndag 8 oktober: Omgiven av idioti av Madelene Pollnow

• Tisdag 9 oktober: En perfekt story av Oskar Sonn Lindell

• Onsdag 10 oktober: Vad har hänt med Gustaf Norén? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag: 11 oktober: Att skapa ett monster av Johanna Bäckström Lerneby

• Fredag: 12 oktober: Västbanken tur och retur av Carl-Magnus Helgegren

• Lördag 13 oktober: Snålskjutsen av Christopher Friman

• Söndag 14 oktober: »Ni har väl inte ätit spenat?« av Nina Brevinge

• Måndag 15 oktober: Bländad av ljuset av Madelene Pollnow

• Tisdag 16 oktober: Lögnen av Ika Johannesson

• Onsdag 17 oktober: Har ni fest, eller? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag 18 oktober: Jakten på stjärnan av Erik Eje Almqvist

Artikeln publicerades 18 oktober 2018 och är skriven av .
Annons