Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits. Varje reportage är upplåst i tio dagar och under den perioden kan även människor som inte prenumererar ta del av dem. Vi har valt ut texter vi är stolta över, sådana som genom åren roat, upplyst och irriterat våra läsare.
Det har blivit ett återkommande tema i Filter att granska föreläsare, entreprenörer och inspiratörer i den ständigt växande talarbranschen. Först Therese Albrechtsons påhittade historier som katapulterade henne till stjärnstatus 2011, senare Thomas Eriksons horoskopliknande evangelium om att vi människor kan delas in i fyra färger. Men den som slirat allra mest på sanningen är förmodligen Manuel Knight.
Född i Atlanta i Georgia kom han till Sverige på 90-talet. Här lyckades han bygga en framgångsrik talarkarriär på att säga sig vara psykolog samt före detta amerikansk elitsoldat som deltagit i tre krig, hållits som krigsfånge och tilldelats två tapperhetsmedaljer. Han syntes i flertalet TV-program och fick till och med dra sin inspirerande livshistoria i Sommar i P1.
Efter ett tips från en anonym »grävargrupp« som gjort det till sin uppgift att granska stjärnföreläsaren, avslöjade vi de flesta av hans berättelser som rena lögner – och visade hur svenska medier och statliga uppdragsgivare i över 20 år hade struntat i, eller misslyckats med, med den mest grundläggande faktakoll. Konfronterad med uppgifterna erkände Knight: »Jag har dramatiserat, absolut. Det är inget jag är stolt över. Jag ångrar det.«
Där någonstans slutar likheterna med Filters andra föreläsargranskningar. För medan Therese Albrechtson visserligen erkände att hon hade överdrivit, raderade hon efter intervjun reportern Madelene Pollnows inspelning – och fortsatte att föreläsa som om ingenting hänt. Thomas Erikson medgav å sin sida att hans påståenden saknade vetenskapligt underlag, men skrev efter publicering en missvisande replik i syfte att blanda bort korten – och har sedan dess turnerat vidare med sina irrläror.
Manuel Knight? Efter att granskningen En perfekt story publicerades i februari 2017 avbokade hans uppdragsgivare honom i rask takt. Ett år senare publicerade han så en text på sin hemsida. »Tidigare har jag gjort fel i att överdriva och ljuga om en del av mina berättelser, militära meriter och rang«, började den. Knight förklarade att han borde ha insett att situationen var ohållbar, men att han varit så upptagen av sin egen framgång att han trodde sig vara »ostoppbar«. »Jag skulle göra det ogjort om jag kunde«, skrev han och fortsatte: »Vad jag lärt mig är att vägen framåt är sanning, tillit och öppenhet.«
Sådant skulle andra inspiratörer göra klokt i att låta sig inspireras av.
Läs det upplåsta reportaget En perfekt story här. Sugen på att prenumerera? Klicka här för att ta del av vårt erbjudande. Nedan finner du länkar till samtliga reportage som låses upp.
• Måndag 8 oktober: Omgiven av idioti av Madelene Pollnow
• Tisdag 9 oktober: En perfekt story av Oskar Sonn Lindell
• Onsdag 10 oktober: Vad har hänt med Gustaf Norén? av Erik Eje Almqvist
• Torsdag: 11 oktober: Att skapa ett monster av Johanna Bäckström Lerneby
• Fredag: 12 oktober: Västbanken tur och retur av Carl-Magnus Helgegren
• Lördag 13 oktober: Snålskjutsen av Christopher Friman
• Söndag 14 oktober: »Ni har väl inte ätit spenat?« av Nina Brevinge
• Måndag 15 oktober: Bländad av ljuset av Madelene Pollnow
• Tisdag 16 oktober: Lögnen av Ika Johannesson
• Onsdag 17 oktober: Har ni fest, eller? av Erik Eje Almqvist
• Torsdag 18 oktober: Jakten på stjärnan av Erik Eje Almqvist