»Något av det mörkaste som någonsin tryckts i svensk press«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits. Varje reportage är upplåst i tio dagar och under den perioden kan även människor som inte prenumererar ta del av dem. Vi har valt ut texter vi är stolta över, sådana som genom åren roat, upplyst och irriterat våra läsare.

Det finns två textgenrer som egentligen är närliggande men som alltid är radikalt olika: kriminalreportaget och socialreportaget. Där det förstnämnda alltsomoftast beskriver brott och brottslingar kallhamrat och återfinns i mer sensationalistiska medier brukar det sistnämnda famna efter förklaringsmodeller och höra hemma i »finare« sammanhang.

När nyhetsreportern Johanna Bäckström Lerneby hörde av sig till mig om det så kallade gödselbrunnsmordet hade hon skrivit en rad knusselfria krimtexter om fallet. I dem var mördaren obegriplig, en ond gåta. Men så hade Johanna, långt senare och av en slump, kommit i kontakt med en polis som avslöjat mördarens bakgrund. Där fanns ytterligare en historia, och den var om möjligt ännu mer nattsvart. Även gödselbrunnsmördaren var ett offer. Det hela lämnade henne ingen ro.

Eftersom detta var det slags berättelse som de flesta journalister bara stöter på en gång i livet var svaret givet: kontakta mördaren i fängelset. Förklara att du vill berätta hela historien, vinn hans förtroende, och vänd på varenda sten som gömmer mer information om fallet. Sagt och gjort. Tiden gick, och en dag var han ute.

Då var det dags att publicera Att skapa ett monster, en text där de till synes oförenliga storheterna kriminalreportaget och socialreportaget flöt sömlöst samman till vad som måste vara något av det mörkaste som någonsin tryckts i svensk press. Resultatet: Stora journalistpriset 2015 i berättarklassen.

Läs det upplåsta reportaget Att skapa ett monster här. Sugen på att prenumerera? Klicka här för att ta del av vårt erbjudande. Nedan finner du länkar till samtliga reportage som låses upp.

• Måndag 8 oktober: Omgiven av idioti av Madelene Pollnow

• Tisdag 9 oktober: En perfekt story av Oskar Sonn Lindell

• Onsdag 10 oktober: Vad har hänt med Gustaf Norén? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag: 11 oktober: Att skapa ett monster av Johanna Bäckström Lerneby

• Fredag: 12 oktober: Västbanken tur och retur av Carl-Magnus Helgegren

• Lördag 13 oktober: Snålskjutsen av Christopher Friman

• Söndag 14 oktober: »Ni har väl inte ätit spenat?« av Nina Brevinge

• Måndag 15 oktober: Bländad av ljuset av Madelene Pollnow

• Tisdag 16 oktober: Lögnen av Ika Johannesson

• Onsdag 17 oktober: Har ni fest, eller? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag 18 oktober: Jakten på stjärnan av Erik Eje Almqvist

Artikeln publicerades 11 oktober 2018 och är skriven av .
Annons