Passa på! Just nu: Bra journalistik för 0 kronor

I år fyller Filter 10 år. Detta har vi firat på olika sätt: med ett jubileumsnummer, en fotobok, en stor fest och en serie inlägg där vi gav människor som 2008 förutspådde vår snara död möjligheten återupprätta sin heder.

Under vårt tionde levnadsår lanserade vi även vår nya sajt magasinetfilter.se och lade allt material bakom en betalvägg. Just det var inte en del av festligheterna – det gjorde vi för att vi var tvungna. Att ta betalt för en text på papper men skänka bort samma text gratis på internet var en rätt tveksam affärsmodell. De senaste åren har allt fler mediehus insett det här, och läsarna visar i regel förståelse. Enligt en färsk undersökning är Sverige det land i världen – näst efter Norge och Hong Kong – där flest invånare betalar för digital journalistik.

Men vissa är fortfarande skeptiska. När vi länkar till reportage på Facebook och Twitter händer det att folk blir irriterade eller rentav arga för att texterna inte är öppna för alla. Vissa är kategoriska – »SLUTA LÄNKA TILL SAKER SOM KOSTAR PENGAR!!#%&« – andra är mer resonerande. De som läser en text de gillar uppmanar oss ibland att låsa upp den så att fler människor ska kunna ta del av innehållet.

Vi har förståelse för det. Som journalist har man två drivkrafter: att få betalt och att bli läst (ofta i den ordningen). Som en del av vårt tioårsjubileum tänkte vi se om dessa motstridiga önskemål går att kombinera. Från och med måndag 8 oktober kommer vi att låsa upp ett reportage från varje år som Filter har funnits. Varje reportage är upplåst i tio dagar och under den perioden kan även människor som inte prenumererar ta del av dem. Vi har valt ut texter vi är stolta över, sådana som genom åren roat, upplyst och irriterat våra läsare.

Kanske lyckas vi övertyga utomstående om att det är värt 39 spänn i månaden att fortlöpande få tillgång till sådana texter, i brevlådan och på webben. I bästa fall hittar vi ännu fler prenumeranter och kan göra ännu bättre journalistik.

Nedan finner du länkar till samtliga reportage som låses upp.

• Måndag 8 oktober: Omgiven av idioti av Madelene Pollnow

• Tisdag 9 oktober: En perfekt story av Oskar Sonn Lindell

• Onsdag 10 oktober: Vad har hänt med Gustaf Norén? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag: 11 oktober: Att skapa ett monster av Johanna Bäckström Lerneby

• Fredag: 12 oktober: Västbanken tur och retur av Carl-Magnus Helgegren

• Lördag 13 oktober: Snålskjutsen av Christopher Friman

• Söndag 14 oktober: »Ni har väl inte ätit spenat?« av Nina Brevinge

• Måndag 15 oktober: Bländad av ljuset av Madelene Pollnow

• Tisdag 16 oktober: Lögnen av Ika Johannesson

• Onsdag 17 oktober: Har ni fest, eller? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag 18 oktober: Jakten på stjärnan av Erik Eje Almqvist

Blir du sugen på att prenumerera? Klicka här för att bli plusprenumerant!

Artikeln publicerades 7 oktober 2018 och är skriven av .
Annons