Filterbubblan Publicerad 10 oktober 2018

»Vi vet inte riktigt vilken mystisk kraft som ligger bakom«

Gustaf Norén med ukulele.

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits. Varje reportage är upplåst i tio dagar och under den perioden kan även människor som inte prenumererar ta del av dem. Vi har valt ut texter vi är stolta över, sådana som genom åren roat, upplyst och irriterat våra läsare.

När kända människor är med i tidningen är de nästan alltid aktuella med en produkt: en skiva, en film, en bok, och så vidare. Det är smidigt för båda parter: kändisen har någonting att sälja, journalisten får någonting att fråga om.

Filters intervju med Gustaf Norén kom till på det bakvända sättet: musikerns tidigare band Mando Diao skulle spela i Tyskland. Norén, som hoppat av under stor dramatik, skulle inte vara med.

Sedan han och Mando Diao gått skilda vägar hade den tidigare frontmannens beteende blivit allt märkligare. Norén gjorde intervjuer som fick fansen att ifrågasätta hans mentala hälsa, spelade in låtar som handlade om att »ha samma vördnadsfulla förhållande som man har till naturen även i sex« och lade ut bilder på sig själv där han vandrade omkring på de lappländska fjällen iklädd särk och en gren på huvudet.

Reportern Erik Eje Almqvist ville helt enkelt veta: Har Gustaf Norén blivit galen?

»Jag skrev till honom på Instagram«, minns Erik. »Men sen ångrade jag mig nästan och tänkte att han skulle svara ›ta det inte här, ta det genom min PR-människa‹. Efter en kvart ringde Gustaf upp. ›Vi tar det på telefon, det är så mycket härligare. Det ska inte vara en intervjuförfrågan, jag vill inte vara en artist som talar med en journalist, vi ska vara två människor som pratar med varandra. Visst, kom hem till mig!‹ Sen förankrade jag tydligt vilken frågeställning jag ville att texten skulle utgå ifrån. Gustaf hade inga problem med det. Han var väldigt rolig att intervjua eftersom han är så frispråkig och tänker på ett annorlunda sätt.«

Texten är också väldigt rolig att läsa. Porträttet av Gustaf Norén lockar ständigt läsare till Filters sajt. Inte i en kontinuerlig ström, istället kommer de i hastiga skov några gånger per månad. Vi vet inte riktigt vilken mystisk kraft som ligger bakom. Tio dagar framåt är reportaget hursomhelst öppet för alla.

Läs det upplåsta reportaget Vad har hänt med Gustaf Norén här. Sugen på att prenumerera? Klicka här för att ta del av vårt erbjudande. Nedan finner du länkar till samtliga reportage som låses upp.

• Måndag 8 oktober: Omgiven av idioti av Madelene Pollnow

• Tisdag 9 oktober: En perfekt story av Oskar Sonn Lindell

• Onsdag 10 oktober: Vad har hänt med Gustaf Norén? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag: 11 oktober: Att skapa ett monster av Johanna Bäckström Lerneby

• Fredag: 12 oktober: Västbanken tur och retur av Carl-Magnus Helgegren

• Lördag 13 oktober: Snålskjutsen av Christopher Friman

• Söndag 14 oktober: »Ni har väl inte ätit spenat?« av Nina Brevinge

• Måndag 15 oktober: Bländad av ljuset av Madelene Pollnow

• Tisdag 16 oktober: Lögnen av Ika Johannesson

• Onsdag 17 oktober: Har ni fest, eller? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag 18 oktober: Jakten på stjärnan av Erik Eje Almqvist

Artikeln publicerades Publicerad 10 oktober 2018. Uppdaterad 10 oktober 2018. och är skriven av .

Annons