»Personer har känt sig nedtryckta och mobbade«

Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits. Varje reportage är upplåst i tio dagar och under den perioden kan även människor som inte prenumererar ta del av dem. Vi har valt ut texter vi är stolta över, sådana som genom åren roat, upplyst och irriterat våra läsare.

Sedan granskningen Omgiven av idioti släpptes har vi fått ta emot otaliga meddelanden och kommentarer som innehållit ordet »tack«. Det verkar som att alla de som köpt och uppskattat Thomas Eriksons böcker Omgiven av idioter och Omgiven av psykopater haft minst en partner, kollega, vän eller bekant de suttit bredvid på tåget som varit innerligt trött på att få höra vilken färg de var. Och som nu kände att de fått argument för att säga ifrån när de för tionde gången fick höra att de agerade på ett visst sätt för att de »var så gula«.

Vissa som hört av sig har tvingats gå igenom olika personlighetsanalyser baserade på den så kallade DISC-teorin på sina arbetsplatser, där de hånats för att de ifrågasatt verkshöjden på testet. Personer har känt sig nedtryckta och mobbade på grund av de resultat de fått. En läsare berättade om hur ett statligt verk använt färgteorin för att lösa en arbetsplatskonflikt. Sammantaget är det tydligt vilken makt Thomas Erikson och liknande förespråkare av DISC-teorin har. Likaså vilka ofantliga summor som rullar in i deras verksamheter, från såväl privatpersoner och företag som från skattefinansierade organisationer.

Omgiven av idioti är det mest lästa reportaget någonsin på vår sajt. Nu låser vi upp det för att ännu fler ska kunna läsa och bilda sig en egen uppfattning om lämpligheten i att den pseudovetenskapliga DISC-teorin färgat rekryteringsprocesser, teambuildingaktiviteter och personliga relationer i hela landet.

Läs det upplåsta reportaget Omgiven av idioti här. Sugen på att prenumerera? Klicka här för att ta del av vårt erbjudande. Nedan finner du länkar till samtliga reportage som låses upp.

• Måndag 8 oktober: Omgiven av idioti av Madelene Pollnow

• Tisdag 9 oktober: En perfekt story av Oskar Sonn Lindell

• Onsdag 10 oktober: Vad har hänt med Gustaf Norén? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag: 11 oktober: Att skapa ett monster av Johanna Bäckström Lerneby

• Fredag: 12 oktober: Västbanken tur och retur av Carl-Magnus Helgegren

• Lördag 13 oktober: Snålskjutsen av Christopher Friman

• Söndag 14 oktober: »Ni har väl inte ätit spenat?« av Nina Brevinge

• Måndag 15 oktober: Bländad av ljuset av Madelene Pollnow

• Tisdag 16 oktober: Lögnen av Ika Johannesson

• Onsdag 17 oktober: Har ni fest, eller? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag 18 oktober: Jakten på stjärnan av Erik Eje Almqvist

Artikeln publicerades 8 oktober 2018 och är skriven av .
Annons