Mattias Göransson: »I startupvärlden är det väldigt mycket fake it ’til you make it«

I veckans nyhetsbrev berättar Mattias Göransson om sin granskning av företaget Einride.

Hej,

en dag i våras hörde en läsare av sig som med ett års fördröjning hade läst Filters granskning av startup-bolaget Uniti. Nu ville han berömma artikelförfattaren samt dela med sig av sina egna erfarenheter från ett liknande företag.
Personen hade tidigare jobbat på Einride, som grundats samtidigt som Uniti och också skulle framställa elektriska fordon, fast lastbilar. Även Einride hade en karismatisk VD med ett vältajmat budskap – koldioxidutsläppen måste ner och fordonsbranschen elektrifieras mycket snabbare. Företaget har sedan dess blivit omskrivet över hela världen, kammat hem diverse utmärkelser och vuxit till en multinationell koncern med snart 500 medarbetare.
– Jag är förvånad över att det har fortsatt så länge, sade den tidigare Einride-medarbetaren. Att de har kört investeringsrunda efter investeringsrunda som blivit större och större, samtidigt som de inte har kunnat visa att de skapar något tydligt ekonomiskt värde.

Einride innehar femteplatsen på Dagens Industris lista över Sveriges högst värderade startupbolag utanför börsen – de senaste investerarna köpte andelar till ett pris som motsvarar en totalvärdering på 13 miljarder kronor. Detta för en firma som enligt den senaste årsredovisningen säljer för 59 miljoner, mindre än en genomsnittlig Ica Supermarket.
– I startupvärlden är det väldigt mycket fake it ’til you make it, sade den före detta anställde. En hel del pekar på att det här inte kommer att sluta bra. Och eftersom de har tagit in så otroligt mycket investeringar är det en väldigt stor grej om de kraschar.

Därmed gick startskottet för den granskning som nu har gått i mål, sex månader senare. Som rubriken »Enhörningens hemlighet« antyder, handlar artikeln i slutändan lika mycket om startup-fenomenet och hur den här sortens företag byggs upp och finansieras. Som Filterprenumerant kan du läsa den redan nu, om inte annat som bakgrund till veckans avsnitt av Filterpodden där Madelene och jag pratar om Einride och hajpen kring elektriska, självkörande fordon.

 

Veckans …

… boksläpp. 
I sin förra bok, Cykelbudet, skildrade Anders Teglund sitt arbete som Foodorabud. Efter den blev han kontaktad av Dennis, som jobbade som så kallad dispatcher – via en chatt svarade han på cykelbudens frågor och hetsade dem till att jobba. I Teglunds nya bok Slavdrivaren, som släpps i dag, följer han Dennis arbete. Titeln kommer från Dennis själv, som ser sig som den värsta sortens mellanchef som på uppmaning från högre makter plågar undersåtarna. Läs fler aktuella kulturtips i Filters guide.

… uppföljning.
Inför sommaren intervjuade vi oceanografiprofessorn Anna Wåhlin, då på väg mot Grönland för att mäta smältande inlandsis. I veckan var ämnet på tapeten igen, genom rapporter om att Antarktis istäcke uppmätts som det minsta för september månad sedan mätningarna startade för 42 år sedan. »Det blir intressant att studera vad detta beror på«, säger Anna Wåhlin. »Vi har just nu en kraftig el Niño, vilket är en stark faktor när det gäller isutbredning. Det är viktigt att ta reda på om även volymen är ovanligt liten, eller om det är så att havsisen är ihop-packad. Oavsett vilket är det glädjande att vi nu har en så lång mätserie att man kan studera samband med el Niño och andra klimatfluktuationer statistiskt.« Läs gärna vår intervju där hon pratar om realistiska respektive hypotetiska klimatfarhågor.

Trevlig helg!
Mattias Göransson

Publicerad 22 september 2023.
Annons